Druppels tegen huisstofallergie werken niet

Rotterdam – Een middel tegen huisstofmijt-allergie werkt niet, blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum. De fabrikant, die de studie financierde, probeert het onderzoek onderuit te halen.
Wetenschappers van de afdeling huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC in Rotterdam concluderen dat het middel Oralgen Mijten van fabrikant Artu Biologicals niet werkt. Kinderen die het middel gebruikten, scoorden niet beter dan kinderen die een nepmiddel hadden gekregen.

„Het middel is niet effectief, wel veilig”, aldus onderzoeker Hans van der Wouden. Hij maakte de resultaten van zijn studie bekend op een conferentie van huisartsen.
Eerder was al uit Rotterdams onderzoek gebleken dat ook een ander allergiemiddel van dezelfde fabrikant, Oralgen Graspollen, niet werkt. De druppels worden al sinds 1993 vergoed door de zorgverzekeraars, zonder dat ze zijn geregistreerd. De studies werden opgezet met het oog op registratie.
De fabrikant ligt al jaren overhoop met de toezichthouder, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Het CBG heeft bij herhaling registratie geweigerd omdat de werkzaamheid niet is aangetoond. De Raad van State bepaalde onlangs dat de vergoeding nog zeker tot juni 2012 in stand moeten blijven.
Oralgen wordt toegediend bij kinderen en volwassenen met allergische neusontsteking. Het is een therapie waarbij de stof waarvoor iemand allergisch is, druppelsgewijs onder de tong wordt toegediend. Het afweersysteem kan zo gewend raken aan deze stof waardoor de klachten afnemen of geheel verdwijnen, volgens Artu Biologicals.

De middelen, die per jaar grofweg 1000 euro kosten, moeten minimaal drie en maximaal vijf jaar worden toegediend. Volgens de fabrikant waren er in 2009 in Nederland 20.000 patiënten die Oralgen gebruikten.
Onderzoekers van de Erasmus universiteit gaven ruim 100 kinderen van 6 tot 18 jaar met een huisstofmijt-allergie twee jaar lang het middel. Een even grote groep kreeg een placebo. Er bleek geen verschil in effect bij beide groepen.

Nadat de studie was afgerond heeft financier Artu Biologicals volgens Van der Wouden getracht het onderzoek onderuit te halen. „De fabrikant was natuurlijk niet blij met de uitkomst. Men beweerde dat er mankementen waren aan de studie. Na een onafhankelijke audit zijn enkele zwakke plekken hersteld, tot tevredenheid van de financier.” Een publicatie over de studie ligt inmiddels bij een internationaal wetenschappelijk blad.

Bron: Trouw

Dit vindt je vast ook leuk