Slapen in de hitte – 11 tips van DokterBed

Slapen in de hitte – Bij de zomer denk je al snel aan vakantie, zon, zee en strand. Gezellige barbecues met vrienden en familie, lange zomeravonden en… slapen in de hitte. Elk jaar is het ook in Nederland raak en hebben we een of enkele hittegolven te pakken. Probeer dan maar eens te slapen tijdens die warme nachten. Als bedden experts krijgen wij bij DokterBed in de zomer extra vaak de vraag binnen of wij niet nog wat goede tips hebben om te slapen in de hitte. Hiier komen ze, 11 tips om te slapen in de hitte.

Wat is de perfecte slaapkamertemperatuur?

Om antwoord te kunnen geven op de vraag wat de perfecte slaapkamertemperatuur is, zijn we op onderzoek uitgegaan. Zo kwamen we terecht bij een onderzoek van Dr. Rachel Salas, neurowetenschapper aan de Johns Hopkins University (gespecialiseerd in slaapwetenschappen). Zij ontdekte dat de perfecte slaaptemperatuur 18 graden Celsius is. Waarbij er een verschil zit tussen mannen en vrouwen. 

Vrouwen hebben over het algemeen een lagere verbranding, waardoor ze ook minder warmte genereren en sneller afkoelen. Vrouwen hebben het genetisch dan ook sneller koud dan mannen, waardoor het enorm moeilijk is om voor iedereen één perfecte slaapkamertemperatuur te vinden. 

De temperatuur in de slaapkamer moet relatief laag zijn, omdat onze lichamen moeten afkoelen tijdens de nacht om lekker diep te kunnen slapen en goed uit te rusten. Wanneer de lichaamstemperatuur te hoog blijft, moet ons lichaam te hard werken om af te koelen. Dit zorgt ervoor dat we veel gaan zweten, waardoor we veel onrustiger slapen.

Waarom is dit belangrijk om te weten? Een beetje begrip voor je partner kan er tijdens de tropische temperaturen voor zorgen dat de temperaturen niet nog verder oplopen. En dus gaan we snel door naar onze tips om beter te kunnen slapen in de hitte.

  1. Verwijder je matrasbeschermer

Veel Nederlanders hebben een matrasbeschermer op hun bed of boxspring om deze te beschermen tegen zweet en viezigheid. De nummer 1 DokterBed slaaptip: verwijder je matrasbeschermer op de warme zomerse nachten. In een matrasbeschermer zit vaak veel plastic verwerkt, waardoor zweet minder goed wordt opgenomen. Tijdens een warme zomernacht kun je zomaar een halve liter (!) zweet verliezen per persoon, dus het is enorm belangrijk dat dit goed wordt afgevoerd. 

Ja, het bed bevat sneller zweetvlekken, maar daar helpen wij je graag bij

  1. Slapen in de airco: 

In de inleiding schreven we al over het belang van een goede temperatuur in de slaapkamer. In de praktijk is er dan maar eigenlijk één echte tip, een airconditioning. Ondanks de vele feiten en fabels geven slaapexperts aan dat een airco weldegelijk kan bijdragen aan een goede nachtrust. Stel de thermostaat in op een verfrissende stand, ergens tussen 18-22°C. Let er wel goed op dat je de airco regelmatig schoonmaakt en de verspreiding van stofdeeltjes te minimaliseren. 

  1. Geniet van de verkoelende bries van een ventilator: 

Als je geen airconditioner hebt, hoef je je geen zorgen te maken. Een ventilator kan een uitstekende alternatieve optie zijn. Plaats de ventilator strategisch in je slaapkamer, zodat er een verfrissende luchtstroom ontstaat. Richt hem op jezelf voor dat heerlijke briesje dat je helpt om gemakkelijk in slaap te vallen. Je gaat ’s nachts zweten en door de koele lucht help jij je lichaam om af te koelen. 

  1. Frisse lucht met het raam open: 

Soms is er niets beter dan het gevoel van een zacht briesje dat je slaapkamer binnenstroomt. Door je raam open te laten, kun je profiteren van de koele nachtlucht en de warmte laten ontsnappen. Adem diep in en geniet van de rustgevende geluiden van de nacht, auto’s of buren…

  1. Voorkom dat je slaapkamer warm wordt:

Heb je geen airco of ventilator en woon je midden in de stad waardoor de buitenlucht nu niet direct fris is te noemen? Doe er dan alles aan om ervoor te zorgen dat je slaapkamer niet te warm wordt. Doe overdag de gordijnen dicht of gebruik zonneschermen om te voorkomen dat de zonnestralen rechtstreeks je kamer binnenkomen. Dit houdt de warmte buiten en zorgt voor een aangenamere slaapomgeving.

  1. Kies voor ademende beddengoedmaterialen: 

Een frisse nachtrust begint met het juiste beddengoed. Kies voor lichtgewicht en ademende materialen zoals katoen of linnen. Deze stoffen absorberen zweet en vocht, waardoor je koel en comfortabel blijft terwijl je slaapt.

  1. Neem een verkwikkende douche voor het slapengaan: 

Er is niets verfrissender dan een koele douche aan het einde van een hete dag. Het helpt je lichaamstemperatuur te verlagen en je zintuigen te kalmeren, waardoor je gemakkelijker in slaap kunt vallen. Is dit waar? Nee! Neem voor het slapengaan een lauwwarme douche en zeker geen koude douche, hoe groot de verleiding ook is. Van een warme douche gaan je bloedvaten openstaan en kun je veel meer warmte afvoeren, waardoor je dus uiteindelijk veel beter afkoelt. 

  1. Beperk het gebruik van elektronische apparaten: 

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je smartphone of tablet te gebruiken voor het slapengaan, kunnen deze apparaten je slaap verstoren. De warmte die ze genereren en het blauwe licht dat ze uitstralen, kunnen je vermogen om in slaap te vallen belemmeren. Probeer ze minstens een uur voor het slapengaan weg te leggen en geef jezelf de kans om te ontspannen. In de zomer extra belangrijk als het toch al lastiger is om te slapen.

  1. Creëer een rustgevende, donkere slaapomgeving: 

De lange zomeravonden zijn natuurlijk superfijn, tenzij je vroeg naar bed wil gaan. Investeer in verduisterende gordijnen om het binnendringen van licht te minimaliseren. Een donkere slaapkamer kan je helpen sneller in slaap te vallen en langer te blijven slapen. Zorg er daarnaast voor dat je een fijne slaapkamer creëert, dit draagt bij aan je slaapkwaliteit omdat je hierdoor makkelijker kunt ontspannen. 

  1. Blijf gehydrateerd gedurende de dag: 

Voldoende water drinken is essentieel, vooral tijdens warme zomerdagen. Zorg ervoor dat je de hele dag door hydrateert om uitdroging te voorkomen. Een goed gehydrateerd lichaam is beter in staat om een optimale lichaamstemperatuur te behouden.

  1. Ontspan en laat de slaap komen: 

Het klinkt misschien wat zweverig, maar als de warmte je wakker houdt kan het helpen om ontspanningstechnieken te proberen. Tijdens het wakker liggen ga je snel piekeren, bijvoorbeeld over zweetvlekken in je matras (grapje). Hierdoor is het moeilijker om te ontspannen, wat het vervolgens moeilijker maakt om in slaap te vallen, of om rustig te slapen. Denk bij de ontspanningstechnieken aan diep ademhalen, mediteren of luisteren naar rustgevende muziek. Geef jezelf de tijd om tot rust te komen en laat de slaap natuurlijk op je afkomen. Er zijn online talloze websites te vinden die hier veeeeeeeeel meer kennis van hebben dan wij. 

Uiteraard niet over het schoonmaken van je matras, want daarin zijn wij de experts. Via deze link kun je een overzicht vinden van al onze lokale vestigingen waar onze medewerkers je graag helpen met een schoon bed en een fijne zomers nacht. 

Nu je deze tips hebt, kun je met vertrouwen de zomerse nachten tegemoet gaan.

Team DokerBed

Dit vindt je vast ook leuk

Lentekriebels!

Al last van lentekriebels? Nog een paar dagen en de kalender lente begint weer. En dat terwijl de meteorologische lente al op 1 maart is

Lees verder »