Search
Close this search box.
paddestoelen groeien weer volop maar hopelijk niet in je matras, laat je matras regelmatig reinigen

Tips voor een heerlijke ‘herfstslaap’

Als je buiten bent, kun je er niet meer omheen: de bladeren van de bomen veranderen in de mooiste herfstkleuren. Het wordt eerder donker, ‘s nachts koelt het af tot het vriespunt en ‘s ochtends heb je meer moeite om je bed uit te komen. Kortom: de herfst is nu echt begonnen. Dat betekent dat we meer tijd binnenshuis zullen doorbrengen en dus ook in de slaapkamer. Heerlijk op tijd naar bed met een goed boek. Of op zondagochtend lekker wat langer blijven liggen, terwijl het buiten regent en stormt. En omdat je er alles aan wil doen om een goede nachtrust te hebben, zijn onderstaande tips wel handig.

– Zorg voor rust in de slaapkamer. Een eenvoudig interieur zorgt voor rust in je hoofd en een betere nachtrust. Kleuren die ideaal zijn voor de slaapkamer zijn: beige, wit, groen, lichtgeel of blauw.
– Vermijd zoveel mogelijk mobiele apparatuur in de slaapkamer. Laptops, tablets, smartphones; allemaal zorgen ze voor prikkels die je uit je slaap kunnen houden. Je mail lezen of nog even je Facebook checken: het kan eenvoudig vanuit bed maar zorgt er ook voor dat je onrustig blijft in je hoofd. Hierdoor duurt het langer voor je in slaap valt.
– De ideale slaapkamertemperatuur is tussen de 18 en 20 graden.
– Een nacht slecht slapen overkomt iedereen weleens. Raak dan niet in paniek of ga niet de uren tellen die je nog kunt slapen. Dan ga je daar weer over piekeren en uiteindelijk kom je in zo’n vicieuze cirkel terecht, waardoor je alleen nog bezig bent met het niet kunnen slapen . Vermijd daarom een wekker die oplicht in het donker. Zo voorkom je dat je de uren letterlijk kunt aftellen.
– Vermijd grote felle lampen en kies voor subtiele sfeerverlichting. Door geleidelijk aan het licht te dimmen, krijgen je hersenen vanzelf het seintje dat het tijd wordt om te slapen. Minder licht zorgt namelijk voor de aanmaak van melatonine: een hormoon dat erg belangrijk is voor het in slaap vallen.
– Zorg voor een regelmatig dag- en nachtritme. Regelmaat zorgt ervoor dat je lichaam zich daar naar gaat aanpassen, zodat je goed uitgerust wakker wordt.
– Een goede hygiëne in de slaapkamer is van belang. Was je beddengoed op 60 graden zodat de huisstofmijten verdwijnen. Vergeet daarbij je dekbed zelf niet. En laat ook regelmatig je gehele matras reinigen.

Dit vindt je vast ook leuk