Search
Close this search box.
Help! Alles over huisstofmijt in je matras, beddengoed en kussen.

Help! Alles over huisstofmijt in je matras, beddengoed en kussen

Schrik niet, maar gemiddeld telt een 1-persoons bed of matras maar liefst twee miljoen huisstofmijten. Je kent ze wel: die piepkleine beestjes die je met het blote oog niet kan waarnemen, maar waar je wel een flinke allergische reactie van kunt krijgen. Huisstofmijten zijn ook nog eens gek op warme en vochtige plekjes, dus de slaapkamer is de grote favoriet! In dit artikel lees je alles wat je tegen huisstofmijt in je matras of boxspring kunt doen.

Huisstofmijten en matrassen
Gemiddeld telt een matras maar liefst twee miljoen huisstofmijten. Dat zijn piepkleine beestjes die je met het blote oog niet kan waarnemen. Als je daarnaast bedenkt dat elke huisstofmijt tweehonderd maal zijn eigen lichaamsgewicht aan uitwerpselen produceert, dan kom je tot de conclusie dat een matras eigenlijk erg vies is om zomaar eventjes acht uur op te slapen elke nacht. Bovendien zijn het de uitwerpselen die allergische reacties veroorzaken zoals klachten aan de luchtwegen.

Tip Wil jij meer weten over alles wat met huisstofmijt te maken heeft? Onze collega’s van DokterMeubel schreven recent al een uitgebreide Huisstofmijt gids, met daarin meer informatie over wat een huisstofmijt is én wat de symptomen voor een allergische reactie zijn. Daarin vind je ook de beste tips om huisstofmijt te weren uit je huis. 

Vooral oude matrassen bevatten erg veel mijten. Voor deze piepkleine beestjes vormt een bank of matras een waar paradijs: het is er warm, donker, vochtig en er is een overvloed aan voedsel te vinden zoals huidschilfers. Zo produceert elke mens dagelijks voldoende dode huidcellen om een leger van een miljoen huisstofmijten te voeden. Bah!

Wat kun je tegen huisstofmijt in je slaapkamer doen?
Voordat we je tips gaan geven is het misschien goed om onszelf kort voor te stellen. DokterBed en onze partners van DokterMeubel zijn al 12,5 jaar dé specialist in het reinigen van bedden, matrassen, boxsprings, banken en meubels. Niet voor niks maken de grootste hotels en zelfs meubelfabrikanten zoals M-Line en IKEA al sinds jaar en dag trouw gebruik van onze diensten. 

We begrijpen als geen ander dat je eerst zelf aan de slag wil gaan, voordat je eventueel experts gaat inschakelen en dat kan zeker. Let er daarbij op dat je vooral veel kunt doen om huisstofmijt in je slaapomgeving te beperken, voorkomen gaat helaas niet lukken. Heb je eenmaal te maken met huisstofmijt in je bed, matras of boxspring, dan is het zeker raadzaam om onze experts in te schakelen voor een dieptereiniging. Je kunt rechtstreeks contact opnemen met onze professionals voor vragen en informatie. Check snel de dichtstbijzijnde vestiging of vul het afsprakenformulier in en wij zullen jouw bed, matras of boxspring vakkundig reinigen. 

11x tips tegen huisstofmijt

 1. Houdt de slaapkamer goed schoon.
 2. Stofzuig je kamer dagelijks met een stofzuiger met hepa filter.
 3. Neem gladde vloeren vochtig af; stofzuig vloerbedekking van textiel regelmatig (twee tot drie keer per week is voldoende).
 4. Neem meubels van glad materiaal vochtig af.
 5. Zorg ervoor dat jouw huis goed geventileerd is en/of maak gebruik van een speciale luchtontvochtiger of luchtreiniger.
 6. Was je beddengoed op minimaal 60 graden.
 7. Als het koud en vochtig is, kan het helpen om de slaapkamer overdag te verwarmen. 
 8. Plaats geen planten in de slaapkamer. Planten geven extra stofvorming.
 9. Laat je bed, matras of boxspring minimaal één keer per jaar vakkundig reinigen. Dit is de enige manier om de overlast te beperken en jezelf te garanderen van een schoon bed.
 10. Stofzuig je bed, matras of boxspring niet zelf. Dit klinkt misschien gek, maar is zo belangrijk dat we er hieronder nog wat dieper op ingaan.
 11. Gebruik een voorgeschreven matrasspray – zie verderop in dit artikel.

Bekijk de huisstofmijt gids van onze collega’s van DokterMeubel voor meer tips en een uitgebreide toelichting op alle punten.

Zelf je bed, matras of boxspring reinigen

Misschien is dit wel onze belangrijkste tip voor iedereen die met huisstofmijt te maken heeft: ga niet zelf aan de slag met chemicaliën of een stofzuiger. Het klinkt misschien gek en tegenstrijdig, want je wil de huisstofmijt immers uit je matras halen. Maar een reguliere stofzuiger is niet sterk genoeg. Het resultaat is helaas dat de huisstofmijt dichter naar de oppervlakte van je bed wordt gezogen, waardoor je er uiteindelijk alleen maar meer last van gaat krijgen.

Ook zijn de filters van een reguliere stofzuiger niet fijn genoeg, waardoor de huisstofmijt die al wordt opgezogen weer door de kamer wordt geslingerd. Een klassiek gevalletje van de regen in de drup.

Wij zijn ook absoluut een sterke tegenstander van het gebruik van chemicaliën in een woonomgeving en al helemaal in je slaapkamer waar je zo’n 8 uur per dag ligt. 

Bed, matras of boxspring laten reinigen

Dat we afraden om zelf je matras te stofzuigen om huisstofmijt tegen te gaan betekent gelukkig niet dat je direct een nieuw matras moet aanschaffen. Een grondige reiniging van meubels of matrassen is een budgetvriendelijkere oplossing dan de aankoop ervan.

DokterBed heeft een unieke reinigingsmethode ontwikkeld voor het reinigen van jouw bed, matras of boxspring. De methode bestaat uit een combinatie van een dieptereiniging met een speciaal ontworpen diepreinigingsmachine. Deze diepreinigingsmachine klopt en trilt alle huisstofmijt en uitwerpselen los en verzamelt ze vervolgens in een speciaal ontworpen filter.

UV-C behandeling

Als het matras compleet is behandeld volgt er een unieke UV-C behandeling die alle overgebleven bacteriën, huisstofmijt en schimmels doden, zodat jij weer met een gerust hart kunt slapen op een schoon matras. Heb je ook nog vlekken? Dan kunnen onze experts die direct meenemen in een natte diepreiniging.

Gemiddeld genomen blijft een matras na een dieptereiniging tot ongeveer 6 maanden schoon, ideaal natuurlijk. Wil je meer weten over onze gespecialiseerde reiniging? Kijk dan snel op onze pagina over matras reiniging waar we nog dieper ingaan op de behandelmethode en alle andere opties. 

Heb jij genoeg gelezen en wil je rechtstreeks contact opnemen met onze specialisten bij jou in de buurt? Check snel de dichtstbijzijnde vestiging voor het directe nummer van onze specialisten of vul het afsprakenformulier in en wij zullen jouw bed, matras of boxspring snel en vakkundig reinigen.

Huisstofmijt en beddengoed
Je beddengoed kan je zelf huisstofmijt vrij of, beter geformuleerd, huisstofmijt arm houden. Wassen op hoge temperatuur is daarbij de boodschap. Kussens, dekbedden en bedlinnen moet je steeds op 60°C wassen. Strijken is misschien wel een hele klus, maar toch wordt het sterk aangeraden bij beddengoed. Dit is omdat je dan de laatste overblijvende huisstofmijten doodt.

Kussens en knuffels kan je ook enkele dagen in de diepvries stoppen. Door de kou zullen de mijten het loodje leggen. Daarna moet je de spullen wel wassen, zo niet slaap je op een massagraf. Een lagere temperatuur dan 60°C is dan niet zo’n probleem omdat de huisstofmijt al is uitgeroeid.

Bonustip: kies synthetisch beddengoed als je last hebt van allergische reacties n.a.v. huisstofmijten. Geen dons of veren kussens of dekbedden met andere woorden.

Huisstofmijt matrasspray

Er zijn online veel aanbieders te vinden die een reinigende matrasspray aanbieden die alle soorten bacteriën, schimmels én huisstofmijt kunnen tegengaan. Helaas, niks is minder waar. De meeste middelen bevatten chemicaliën die je niet in je slaapkamer wil hebben, of enkel geurstoffen om vieze luchtjes te maskeren.

DokterBed heeft een natuurlijke matrassprays laten ontwikkelen die onaangename geuren zoals rook- en transpiratiegeur maskeert. Maar belangrijker nog, de matrasspray gaat de snelle vermeerdering van huisstofmijt, bacteriën en schimmels zo lang mogelijk tegen. Hierdoor blijft uw matras langer schoon.

De spray zorgt op een natuurlijke wijze voor een klimaat in je bed, matras of boxspring dat onaangenaam is voor huisstofmijt. Dus ben jij allergisch of gevoelig voor huisstofmijt, dan is dit zeker het overwegen waard. Een losse huisstofmijt matrasspray kost €17,50 en kun je online via onze shop kopen. Laat jij eerst je matras reinigen door onze specialisten, kunnen zij jou ook verder informeren over de mogelijkheden en hoe je de spray het beste kunt inzetten. 

Huisstofmijt matrashoes

We hebben in dit artikel al vaker geschreven over de grote voorliefde van huisstofmijt voor warme en vochtige plekken, zoals matrassen. Ben jij allergisch voor huisstofmijt is een matrashoes dan natuurlijk ook een slimme zet: je sluit de huisstofmijt op in de hoes, die jou vervolgens weer beschermt tegen alle vervelende symptomen. Dit zouden we ook voor iedereen aanraden met andere allergieën zoals astma of hooikoorts. 

Omdat we graag volledig zijn is het goed om te vermelden dat een matrashoes tegen huisstofmijt niet zaligmakend is. De matrashoes zal namelijk periodiek gereinigd moeten worden en dus opengeritst…waarna dus alsnog de huisstofmijt vrijkomt. Ook beperken matrashoezen de luchtcirculatie waardoor ze extra warmte en vocht vasthouden, wat het matras nog aantrekkelijker maakt voor de al aanwezige huisstofmijt. Oeps.

Kortom: heb jij last van huisstofmijtallergie? Dan ben je zeker gebaat bij een matrashoes, maar ons advies is om nog steeds je matras (minimaal) 2x per jaar te laten reinigen door onze specialisten.

Wat kost het reinigen van een matras, boxspring of bed?

Het effectief reinigen van een 1-persoons matras bieden wij aan voor de absurd scherpe prijs van €37,00. Een 2-persoonsmatras voor €61,50 en een 2-persoons boxspring voor €135,00. Om het nog mooier te maken zijn deze prijzen inclusief BTW en voorrijkosten. 

Voor een overzicht van alle actuele prijzen, inclusief twijfelaars en kinderbedden, kun je terecht op onze tarieven pagina.  Wil je meer informatie? Check dan snel onze website, waar je alles kunt vinden over onze werkwijze, het maken van een afspraak of verslavende ‘voor-na foto’s’.

Bevat een Hästens matras huisstofmijt?

Als afsluiter van dit artikel willen we nog even kort aandacht vestigen op een hardnekkige misvatting over de matrassen van Hästens. Ja, de matrassen van Hästens zijn een begrip, matrasssen van topkwaliteit die uitsluitend worden geproduceerd van duurzame en natuurlijk materialen. Uniek in zijn soort. Maar betekent dit dan dat Hästens matrassen dan geen huisstofmijt kunnen bevatten? Nee. Het antwoord is kort en krachtig. Ook Hästens matrassen kunnen huisstofmijt bevatten en zullen periodiek gereingd moeten worden door professionals.

Heb jij nog andere specifieke vragen die je beantwoord wil zien in onze blogs? Laat het ons vooral weten!

Dit vindt je vast ook leuk