Matrassen in hotels en vakantieparken hou je netjes door DokterBed

Huisstofmijt versus slaapproblemen

Ken je dat gevoel: branderige ogen als je wakker wordt? Een verstopte neus? Ondanks dat je net uit je slaap ontwaakt, voelt het alsof je heel de nacht geen oog dicht hebt gedaan. Hierdoor ben je overdag waarschijnlijk slaperig en is je concentratievermogen ver te zoeken. Een logisch gevolg, maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat huisstofmijt de oorzaak kan zijn? 

Huisstofmijt is de oorzaak

Uit onderzoek blijkt namelijk dat slaapproblemen en allergieën onlosmakelijk met elkaar in verbinding staan. Daarnaast zijn de allergenen, oftewel de huismijten die het probleem veroorzaken, juist te vinden in het beddengoed en het matras waarop je slaapt. Maar ook meubelbekleding, gordijnen en tapijten zijn favoriet bij huisstofmijten. Ze zijn dan wel (gelukkig!) zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien, maar dat ze er zijn, is een ding dat zeker is.

Symptomen huisstofmijtallergie

De huisstofmijt is een klein spinachtig organisme, dat zich voedt met huidschilfers van mensen of dieren. Ben je allergisch voor huisstofmijt? Dan ben je allergisch voor de uitwerpselen van deze beestjes. De uitwerpselen zijn zo licht dat ze gemakkelijk in de lucht terechtkomen, die jij vervolgens weer inademt. 

Mensen met een huisstofmijtallergie kunnen uiteenlopende symptomen hebben, zoals: 

  • Loopneus of zelfs een verstopte neus
  • Vaak niezen
  • Hoofdpijn
  • Kriebelhoest
  • Rode, tranende ogen met een jeukend of soms branderig gevoel
  • Benauwdheid
  • Vermoeidheid of lusteloosheid
  • Astma

Tips om huisstofmijt te bestrijden

Niet alleen voor mensen met een huisstofmijtallergie is het van belang om huisstofmijt te bestrijden. Ook als je geen allergie hebt, is het uiterst belangrijk om actie te ondernemen. Hoe je het went of keert, huisstofmijten zijn voor niemand gezond. Juist daarom hebben wij voor jullie een aantal belangrijk tips op een rijtje gezet. 

Voor zowel je gezondheid als een fijne nachtrust is het belangrijk dat je een goede slaaphygiëne ontwikkelt. Daarmee wordt bedoeld dat je je dekbedovertrek, je lakens en kussenslopen regelmatig wast. Met regelmatig wassen, gaan we uit van elke week. Hanteer een wasprogramma van minimaal 60 graden. Daarnaast is het belangrijk dat je elke dag je dekbed laat luchten; leg het open als je uit bed stapt. Last but not least: zet je ramen op een kier. Ja, ook in de winter! Huisstofmijten houden van een lekker warm temperatuurtje, dus laat die kou maar binnen.    

Advies: matrasreiniging van Dokterbed

Wil je echt alles uit de kast halen om zoveel mogelijk huismijten te weren? Dan is het belangrijk dat je ook je matras eens in de zoveel tijd laat reinigen. ‘Laat reinigen’ inderdaad, want een matras zelf wassen gaat niet zo gemakkelijk. Er wordt vaak gebruik gemaakt van verkeerde producten en dit zorgt alleen voor neutralisatie van nare geurtjes. Daarnaast is het vaak een tijdelijke oplossing en de oorzaak wordt niet weggenomen. Pas na een specialistische reiniging is het matras pas écht goed schoon. 

Wil je advies over Dokterbed matrasreiniging? Of wil je een afspraak maken? Dat kan. Wij helpen je graag verder!

Afspraak maken >  

Hoe werkt matrasreiniging? >

Matrasreiniging van Dokterbed zorgt weer voor een heerlijke nachtrust!

Dit vindt je vast ook leuk