Matrassen, beddengoed en huisstofmijten

Huisstofmijten voeden zich met huidschilfers van mensen en dieren en laten minuscule uitwerpselen achter. Je vindt ze in het hele huis, maar ze geven de voorkeur aan het warme, donkere en klammig klimaat in bed. Hoe houd je die beestjes van jouw slaapplek weg?

Huisstofmijten en matrassen
Schrik niet, maar gemiddeld telt een matras maar liefst twee miljoen huisstofmijten. Dat zijn piepkleine beestjes die je met het blote oog niet kan waarnemen. Als je daarnaast bedenkt dat elke huisstofmijt tweehonderd maal zijn eigen lichaamsgewicht aan uitwerpselen produceert, dan kom je tot de conclusie dat een matras eigenlijk erg vies is om zomaar eventjes acht uur op te slapen elke nacht. Bovendien zijn het de uitwerpselen die de allergische reacties veroorzaken zoals klachten aan de luchtwegen.

Vooral oude matrassen bevatten erg veel mijten. Voor deze piepkleine beestjes vormt een matras een waar paradijs: het is er warm, donker, vochtig en er is een overvloed aan voedsel te vinden, i.c. huidschilfers. Zo produceert elke mens dagelijks voldoende dode huidcellen om een leger van een miljoen huisstofmijten te voeden.

Wat kan je hieraan doen?
Mijd mijten met een gespecialiseerde reiniging van de matras
Een grondige reiniging van de matras is een budgetvriendelijkere oplossing dan de aankoop van een nieuwe matras.

Mijten en beddengoed
Je beddengoed kan je zelf mijtvrij of, beter geformuleerd, mijtarm houden. Wassen op hoge temperatuur is daarbij de boodschap. Kussens, dekbedden en bedlinnen moet je steeds op 60°C wassen. Strijken is misschien wel een hele klus, maar toch wordt het sterk aangeraden bij beddengoed omdat je dan de laatste overblijvende huisstofmijten doodt.

Kussens en knuffels kan je ook enkele dagen in de diepvries steken. Door de koude zullen de mijten het loodje leggen. Daarna moet je de spullen wel wassen, zo niet slaap je op een massagraf. Een lagere temperatuur dan 60°C is dan wel niet zo’n probleem.

Kies synthetisch beddengoed als je last hebt van allergische reacties n.a.v. huisstofmijten. Geen dons of veren kussens of dekbedden met andere woorden.

Bron: Infotalia

Dit vindt je vast ook leuk